Test odšťavňovačů 2015

Test odšťavňovačů 2015

Kategorie: KUCHYNĚ

Čerstvá šťáva z ovoce či zeleniny je vhodným doplňkem zdravé výživy. Pokud si ji připravíte doma sami, máte jistotu kvality. Který odšťavňovač si pro svou kuchyň vybrat? Odpoví vám následující test.



Který odšťavňovač je nejlepší?

„Naproti v elektru maj´ nějakej odšťavňovač, to nám bude stačit,“ říkáte si. Ale než se tam vypravíte s kárkou, zadržte na chvíli. Možná ušetříte své těžce vydělané peníze za přístroj, který za měsíc odložíte do skříně nebo za dva roky k popelnicím. Jak ale spolehlivě zjistit, který odšťavňovač je nejlepší? To je otázka, na kterou se dá při dnešní rozsáhlé nabídce jen těžko odpovědět. Proto jsme vyzkoušeli námi vybrané šnekové odšťavňovače a předkládáme vám výsledky, po kterých snad budete moudřejší.

Výtěžnost je faktor, který nám buď šetří, nebo nešetří peníze na ovoci a zelenině (a vrací nebo zvyšuje počáteční investici do odšťavňovače). Ale není výtěžnost jako výtěžnost. Někdy se může zdát, že nám přístroj dal hodně šťávy, ale ve skutečnosti je část jejího objemu tvořena zbytkovou vlákninou. A protože v některých případech je šťáva s vysokým obsahem vlákniny téměř nepitelná (hlavně mrkvová nebo salátová), musíte jí přecedit. Po scezení se teprve ukáže, že výtěžnost není až tak slavná – a taky je to úkon navíc. Proto jsme se v testu zaměřili předně na čistotu šťávy a v grafech uvidíte výtěžnost před a po scezení.

Na snadnosti složení a rozložení trvejte nejen pokud jste výbušnější povahy, ale i v zájmu udržitelnosti pravidelného odšťavňování. Představte si situaci, kdy do sebe díly nezapadají úplně hladce, nebo když je nutné využít k sestavení hrubé síly. Přesně tyhle chvíle svádějí ke švihnutí toho za…traceného krámu o zem a hlavně budete odšťavňovat čím dál méně často. Se skládáním a rozkládáním úzce souvisí i snadnost čištění. Vzhledem k tomu, že jsme testovali šest odšťavňovačů na šesti surovinách, vyzkoušeli jsme si čištění celkem 36x po sobě. A přesvědčili jsme se, že když to nejde ajn cvaj, nápad skoncovat s odšťavňováním přijde na mysl docela rychle.

Co se týká materiálů, pro ověření kvality ani nemusíte mít po ruce odbornou laboratoř. Už při prvním ohledání je patrné, kde výrobce šetřil a použil méně kvalitní materiály. Tenké plasty, které při poklepání vesele zvoní, určitě nejsou předzvěstí happyendu typu „žili spolu šťastně až navěky“.

Pokud vás zajímá spotřeba, hledejte údaj o příkonu. Dejte si ale pozor. V popisech jsou občas zaměňovány pojmy příkon a výkon – tedy najdete údaj o výkonu, ale ve skutečnosti je to příkon. Příkon nám řekne, kolik přístroj spotřebuje energie, ale nevypovídá o skutečné síle motoru. Vysoký příkon nezajišťuje větší výkonnost a o tom jsme se přesvědčili i při našem testu.

A poslední věc – při výběru odšťavňovače záleží i na zemi původu. Je rozdíl v tom, jestli přístroj pochází z technicky vyspělé Koreje, nebo naopak z Číny, kam se z důvodu levné výroby uchyluje stále více výrobců, ale v kvalitě bohužel stále zaostává. I odšťavňovače z Číny samozřejmě můžou dobře posloužit, ale u těchto přístrojů nemusí být zajištěn záruční a pozáruční servis, jako je tomu u osvědčených značek. Proto je třeba být při výběru opatrný. Čínští výrobci jsou si vědomi všeobecné nedůvěry spotřebitelů v jejich produkty, a tak se občas schovávají za tajemné označení Made in P.R.C., které zní přece jen líp než Made in China – ale ve skutečnosti se jedná o totéž (pod zkratkou P.R.C. se skrývá People´s Republic of China).

Přehled a hodnocení testovaných odšťavňovačů


Test odšťavňovačů

Reklamní slogan: Levný, přesto stejně výkonný jako drahé odšťavňovače.
Pravda nebo lež?
V testu výtěžnosti celkem obstál a může se srovnávat s některými dražšími odšťavňovači. Na druhou stranu, dražší odšťavňovače mají kvalitnější provedení a práce s nimi je pohodlnější!

Odšťavňovač G21 Perfect Juicer je z kategorie levnějších odšťavňovačů, přesto jej hodnotíme kladně. V testu výtěžnosti dokázal držet krok s ostatními přístroji. Proces odšťavňování je velmi plynulý, a pokud vhazujete nakrájené suroviny, přístroj pracuje bez nutnosti použití pěchovadla (tedy s výjimkou listové zeleniny). Při lisování většího kusu kořenové zeleniny se může stejně jako u všech ostatních testovaných přístrojů aktivovat pojistka, která zastaví motor. V případě zastavení je nutné spustit zpětný chod a teprve poté pokračovat. Nízká cena je kompenzována použitím levnějších materiálů a standardní záruční dobou. Také rozebírání přístroje je trochu obtížnější. Odšťavňovací ústrojí je na motorovou část nasazeno tak pevně, že můžete mít problém se sejmutím, což je nesnází zejména pro ženy. Při opakovaném odšťavňování byl pro nás tenhle úkon krapet nepříjemný. Někdo by mohl argumentovat tím, že díly je možné sundat z odšťavňovače postupně a tím půjde vše jednodušeji, ovšem z hlediska praktičnosti je vždy lepší sundat kompletní ústrojí a dát rovnou do dřezu. Postupným rozebíráním zaneřádíte linku. Čištění přístroje je poměrně jednoduché a rychlé, protože většina dílů je bez zbytečných skulin a záhybů.


+ snadné čištění
+ nízká cena


-  obtížnější složení a rozložení přístroje
-  méně kvalitní materiály
-  větší obsah vlákniny ve šťávě z kořenové zeleniny
-  standardní záruka

 


Test odšťavňovačů

Reklamní slogan: Nekupujte Kuvings, kupujte Optimum! Nekupujte Hurom, kupujte Optimum!
Pravda nebo lež? Nechceme výrobce urazit! Moderní vzhled přístroje a velký plnicí otvor jistě uspokojí požadavky i nejnáročnějších uživatelů. Ovšem ruku na srdce, shazované přístroje dosáhly během testu lepších výsledků a celkové provedení Kuvingsu i Huromu je jak po materiálové, tak praktické stránce o level výše.

Na odšťavňovač Optimum 600 lze doporučit zejména na ovoce. Přestože výrobce uvádí příkon až 500 W, právě tady se ukázalo, že vysoký příkon neznamená vysoký výkon – motor se při odšťavňování kořenové zeleniny zastavuje stejně jako u ostatních odšťavňovačů a šťáva má poměrně vysoký obsah vlákniny. Díky velkému plnicímu otvoru je však odšťavňování plynulejší a do přístroje se vejdou větší kusy. Celá jablka se ale do otvoru většinou nevejdou, a tak je zapotřebí je alespoň rozčtvrtit. Na rozdíl od přístrojů s menším otvorem je tady častěji nutné používat pěchovadlo, protože větší kusy surovin zůstanou zaklesnuté nad půlicí čepelí v násypce. Ta má funkci ochrany proti prostrčení ruky do odšťavňovací komory, jenže právě kvůli ní ztrácejí přístroje s velkým plnicím otvorem hlavní přednost vertikálních přístrojů, tj. možnost využívat při odšťavňování gravitaci a pěchovadlo zcela odložit. Nevýhodu spatřujeme také v nedokonalém vylisování surovin. V horní části odšťavňovací komory je hluchý prostor, kam nedosáhne pěchovadlo ani lisovací ústrojí. Zde se usazují rozmačkané suroviny, které se vůbec nezpracují a to se projevilo i na výsledcích testu výtěžnosti. Manipulaci s odšťavňovačem Optimum 600 hodnotíme jako nejméně pohodlnou ze všech testovaných přístrojů. Materiálové provedení patří od pohledu spíše k levnějšímu a složení nebo rozložení je ve srovnání s ostatními přístroji zbytečně složité.


+ velký plnicí otvor
+ nadstandardní záruka


-  obtížnější složení a rozložení přístroje
-  složitější čištění z důvodu větších dílů
-  hromadění surovin v prostoru pod násypkou
-  méně kvalitní materiály
-  větší obsah vlákniny ve šťávě z kořenové zeleniny

 


Test odšťavňovačů

Reklamní slogan: Skvělý poměr cena/výkon.
Pravda nebo lež? Nemůžeme jinak, než souhlasit. I když v testu výtěžnosti dosáhl průměrných výsledků, kvalita provedení přístroje je na první pohled patrná a po praktické stránce od nás obdržel nejvyšší hodnocení.

Odšťavňovač, který se kvalitou může srovnávat s dražšími přístroji a který je dle výsledků testu vhodný především na ovoce. Vertikální systém zabezpečuje plynulé ládování surovin ke šneku, a to bez nutnosti pěchování. Pěchovadlo je nutné zapojit pouze v případě listové zeleniny. I Omega je vybavena pojistkou proti poškození motoru, která zastaví přístroj, pokud jej zahltíte většími kusy kořenové zeleniny. Ale stačí jen na chvíli spustit zpětný chod a poté můžete pokračovat v odšťavňování. U Omegy v první řadě oceňujeme praktičnost – i když byla v testu výtěžnosti spíše průměrná, její přednosti spočívají právě v jednoduchosti a kompatibilitě, kterou uvidí jako velké plus nejeden uživatel. Již při sestavení je tu znatelný rozdíl oproti odšťavňovačům ve stejné cenové kategorii. Jednotlivé díly do sebe zapadají se 100% jistotou, což u některých přístrojů není zcela samozřejmé. Také v rámci snadnosti čištění řadíme Omegu na první místo. A vězte, že složení, rozložení a čištění přístroje jsou vůbec nejvíce rozhodujícími faktory v tom, jestli budete odšťavňovač pravidelně používat, nebo bude ležet v koutě a stane se zbytečnou investicí.


+ jednoduché složení a rozložení přístroje
+ snadné čištění
+ kvalitní materiály
+ nadstandardní záruka


-  větší obsah vlákniny ve šťávě z kořenové zeleniny

 



Reklamní slogan: Velký vhazovací otvor, do kterého se vejde i celé jablko.
Pravda nebo lež?
V tomto případě je tvrzení zavádějící, protože do vhazovacího otvoru se vejde pouze opravdu malé jablko. Běžně velká jablka je nutné rozčtvrtit jako u ostatních odšťavňovačů.

Kuvings hodnotíme jako kvalitní odšťavňovač s výhodami velkého plnicího otvoru a navíc s příslušenstvím pro přípravu zmrzliny. Už na první pohled je jasné, že patří do kategorie kvalitnějších odšťavňovačů. Výrobce šel po technické stránce více do detailů, což se projevilo na jednoduchém složení i rozložení přístroje – jednotlivé díly do sebe hezky zapadají. Velký plnicí otvor vám ulehčí práci, ale zase ne tak, jak byste si asi představovali na základě videa, ve kterém si přístroj láduje jablko za jablkem zcela sám. Běžně velká jablka je zapotřebí alespoň rozčtvrtit, protože se do otvoru stejně nevejdou. Částečnou nevýhodu přináší půlicí čepel uvnitř násypky, která funguje jako ochrana proti prostrčení ruky dovnitř, ale zároveň brání samospádu surovin do lisovacího ústrojí. Na rozdíl od odšťavňovačů s menším plnicím otvorem je tedy s Kuvingsem nutné více používat pěchovadlo. Dalším nedostatkem je volný prostor pod násypkou, kde se hromadí nezpracované suroviny a tímto se snižuje efektivita odšťavňování. Nepraktické je také vedení pěchovací zátky do šroubovice, kvůli kterému je nutné se vždy přesně trefit do pěchovacího otvoru. Přístroj bychom doporučili především na ovoce. U tvrdších surovin obsahuje šťáva větší množství vlákniny. Čištění je trochu složitější z důvodu větší velikosti dílu s násypkou.


+ velký plnicí otvor
+ příslušenství pro homogenizaci
+ kvalitní materiály
+ speciální kartáč na čištění síta
+ nadstandardní záruka


-  složitější čištění
-  pěchovadlo se zakřiveným vedením
-  hromadění surovin v prostoru pod násypkou



Test odšťavňovače

Reklamní slogan: Přístroj nové generace! Pomocí regulační páčky můžete přístroj využít k homogenizaci surovin.
Pravda nebo lež? V tomto případě se jedná o povedený marketingový tah prodejců. Hurom připravuje bezesporu skvělé šťávy, regulační páčka ovšem neslouží k homogenizaci surovin, ale k lepšímu odvodu odpadní drti z odšťavňovače.

Regulační páčka „open/close“ sice neslouží k přepnutí z funkce odšťavňování na homogenizaci, jak je často prezentováno prodejci, ale vzhledem ke své kvalitě si Hurom HH2G i tak zaslouží být hodnocen jako jeden z nejlepších mezi testovanými odšťavňovači. Proces odšťavňování je svižný jak má být, při vhazování surovin ani nemusíte používat pěchovadlo (s výjimkou odšťavňování listové zeleniny). I zde však může bezpečnostní pojistka zastavit motor, pokud vhodíte větší kus kořenové zeleniny. V takovém případě je nutné spustit zpětný chod a teprve poté pokračovat. Hurom nás přesvědčil jak kvalitním provedením, tak skvělou výtěžností. Rozložení i složení přístroje je jednoduché, čištění také bez problémů. Přístroji se v podstatě nedá nic vytknout. Již zmíněná regulační páčka slouží buď k uzavření, nebo pootevření vývodu pro odpadní drť. Během odšťavňování by měla být v poloze „close“, a pouze pokud se zdá, že se komora začíná hltit nebo když odpad úplně přestane odcházet, je lepší posunout páčku směrem k „open“ – vývod se pootevře a tím dojde k plynulejšímu odvodu odpadní drti. I nám se v průběhu testu stalo, že se odšťavňovací komora přeplnila a bylo nutné regulátorem vývod uvolnit. Potom drť začala opět plynule vycházet, takže páčka plní svou funkci dle pokynů výrobce.


+ jednoduché složení a rozložení přístroje
+ snadné čištění
+ kvalitní materiály
+ nadstandardní záruka


-  vyšší cena



Test odšťavňovače

Reklamní slogan: Budoucnost vaší zdravé kuchyně.
Pravda nebo lež? Ve většině případů Sana prokázala, že patří mezi nejlepší odšťavňovače. Výtěžnost, jednoduchost a kvalita provedení nelze výrobci upřít.

Sana předčila své rivaly téměř ve všech disciplínách. Práce s ní je velmi rychlá a na vhozené suroviny není zapotřebí používat pěchovadlo (s výjimkou u listové zeleniny). I tento odšťavňovač je vybaven pojistkou proti poškození motoru, která zastaví chod, pokud zahltíte ústrojí větším kusem kořenové zeleniny. Řešením je spustit na chvíli revers a pak teprve pokračovat v odšťavňování. Sana produkuje nejčistší šťávu ze všech testovaných přístrojů – ve šťávě nezůstávala téměř žádná zbytková vláknina. Příjemně nás překvapilo i minimální množství odpadu. Rozhodně tento přístroj nabízí nejefektivnější odšťavňování mezi testovanými. Na první pohled nás zaujala i jeho bytelnost – je patrné, že byly použity kvalitní materiály. Odšťavňovač zastínil své konkurenty i jednoduchostí a nekomplikovaností. Práce s ním je pohodlná a ani k rozebírání a skládání nemáme žádné výtky. Čištění je jednoduché, protože díly jsou kompaktní a bez nedostupných záhybů. Pokud hledáte přístroj, se kterým odšťavníte mnoho druhů ovoce a zeleniny a zároveň požadujete špičkovou kvalitu (a tedy výdrž), Sanu vám můžeme jen doporučit.


+ jednoduché složení a rozložení přístroje
+ snadné čištění
+ použité kvalitní materiály
+ nadstandardní záruka
+ šťáva s minimálním obsahem vlákniny


-  vyšší cena

 

Test výtěžnosti

Na každém přístroji jsme odšťavnili 1 kg surovin – pomerančů, hlávkového salátu, ananasu, mrkve, jablka a hroznového vína. Protože odšťavňovače zanechávají ve šťávě různé množství zbytkové vlákniny (dužniny), která samozřejmě zkresluje výsledky (zvyšuje objem šťávy), výtěžnost jsme měřili 2x – poprvé ihned po odšťavnění a podruhé po scezení vlákniny. Zajímal nás především druhý údaj, tedy objem čisté šťávy.


Hroznové víno

Hrozny jsou jedním z nejdostupnějších druhů ovoce. Přestože obsahují hodně cukru, účinně pomáhají při hubnutí. Najdete v nich velké množství antioxidantů, které působí proti stresu, chrání tepny před poškozením a jsou účinné v boji proti rakovině. Když se řekne víno, většina z nás si představí spíš vinný sklep. Proč si ale pro jednou nepřipravit čerstvou hroznovou šťávu? Získání šťávy z hroznového vína je pro kvalitní šnekové odšťavňovače samozřejmostí a můžeme potvrdit, že všechny juicery obstály na výbornou! Lisování hroznů probíhalo svižně bez sebemenšího zaváhání a fanouškům této šťávy můžeme testované přístroje jen doporučit. V testu výtěžnosti dopadly nejlépe Sana a Hurom. Ostatní odšťavňovače měly mezi sebou srovnatelné výsledky.

 


Ananas

Ananas pomáhá při problémech s trávením a je skvělým zdrojem manganu a mědi. Je velmi oblíbený pro svou jedinečně sladkou chuť a používá se jako ingredience do šťáv, smoothies a různých dezertů. Pro odšťavňovače ovšem představuje jednu z nejproblémovějších surovin z důvodu měkké a vláknité struktury, která během pár minut ucpe leckterý juicer. I přesto si naše testované přístroje poradily s ananasem vcelku obstojně – ani u jednoho nedošlo k úplnému ucpání komory a odšťavňování probíhalo plynule. Ve výtěžnostním testu zabodoval odšťavňovač Sana, který měl nejvyšší výtěžnost i nejčistší šťávu. Hned za ním skončil Hurom, ze kterého jsme získali jen o pár mililitrů méně. Některé přístroje dopadly hůře, protože jejich lisovací ústrojí neodvádělo drť tak účinně a spousta surovin zůstala nezpracovaná v odšťavňovací komoře.


 


Jablko

Jablka snižují vysoký krevní tlak a dokáží skvěle čistit a chránit střeva před mikroorganismy. Na doporučení znalců odšťavňovačů jsme pro test vybrali dražší šťavnaté a pevné plody. Stačilo je opláchnout, zbavit stopky a šup s nimi i se slupkou a jádřinci do odšťavňovače. V testu uspěly všechny odšťavňovače – konzistence šťávy byla poměrně čistá a výsledky se lišily pouze ve výtěžnosti. Vítězem se stal opět Sana Juicer, která získal nejvíce téměř čisté šťávy. Následoval Hurom a Kuvings. Relativně nejhůře dopadl odšťavňovač Optimum, který měl nejnižší výtěžnost. Příčinou byla snížená schopnost efektivně odvádět drť z přístroje, kvůli čemuž se spoustu neodšťavněné drti nashromáždilo pod násypkou a nedošlo k jejímu odšťavnění. Jen tak pro srovnání jsme koupili také levnější, měkčí jablka. Rozdíl v množství šťávy z dražších jablek byl oproti množství z měkkých jablek obrovský. Takže pokud nechcete vyrábět nedobré kašovité pyré, určitě volte šťavnatá jablka.


 


Hlávkový salát

Hlávkový salát je oblíbená zelenina, významná především pro svůj obsah kyseliny listové, která stimuluje tvorbu žaludečních šťáv a je důležitá pro těhotné ženy – působí jako prevence vývojových vad plodu. Dále posiluje imunitní systém a srdeční svalstvo, zvyšuje výkonnost svalů a tím i energii. Běžně se používá do salátů a ve šťávách je skvělý v kombinaci například s mrkví. Šnekové odšťavňovače většinou nemají s lisováním salátu problémy, i když samozřejmě záleží na čerstvosti surovin. Těžko získáte uspokojivé množství šťávy z vyschlých listů. Rozdíly mezi přístroji jsou především ve výtěžnosti, obsahu vlákniny ve šťávě a pohodlnosti při odšťavňování. V testu výtěžnosti dopadl překvapivě dobře nejlevnější odšťavňovač G21 Perfect Juicer, který měl srovnatelné výsledky s odšťavňovačem Sana. Z obou jsme získali stejné množství šťávy, nicméně v pohodlnosti odšťavňování jsme zaznamenali rozdíly – práce se Sanou je svižnější a pohodlnější, s G21 naopak trochu zdlouhavější, protože drť se uvnitř více hromadí a je potřeba vhazovat suroviny pomaleji. Velmi dobrých výsledků dosáhl odšťavňovač Hurom, u kterého bylo v tomto případě nutné použít regulační páčku, aby mohla drť plynule odcházet. Následoval Kuvings, Optimum a Omega. Tyto přístroje dopadly o něco hůře, protože v nich zůstalo spoustu nezpracovaných surovin a odpadní drť byla vlhčí.


 


Mrkev

Chutná šťáva z mrkve je jedním z nejčastějších impulsů, proč se rozhodneme pro koupi odšťavňovače. Mrkev pomáhá při problémech s šeroslepostí, močovými kameny nebo revmatickými záněty kloubů a je známá svým vysokým obsahem betakarotenu. Pravidelné odšťavňování mrkve však klade vyšší nároky na kvalitu materiálů a provedení, zejména pokud si přejete, aby přístroj vydržel po dlouhou dobu. Mrkev je svou tvrdou konzistencí velmi problémová surovina a většina odšťavňovačů má se zpracováním problémy – u všech našich testovaných přístrojů docházelo k opakovanému zastavování motoru bezpečnostní pojistkou. Výjimkou nebyl ani odšťavňovač s 500wattovým příkonem, čímž se potvrdilo, že větší příkon neznamená větší výkon. Aby k zastavování nedocházelo, je třeba vhazovat mrkev postupně a pak je všechno v pořádku. U mrkve jsme sledovali především míru čistoty šťávy. Pokud mrkvová šťáva obsahuje větší množství pevné vlákniny, je méně chutná. Pro některé z nás může být dokonce nepitelná a je nutné jí před vypitím přecedit. My jsme šťávu v průběhu testu vždy ještě přecedili kvůli měření zbytkové vlákniny, ale jedině u Sany by to nebylo zapotřebí – v testu čistoty šťávy se stala vítězem. Největší výtěžnost ještě před přecezením měl odšťavňovač Hurom, který si poradil s mrkví opravdu velmi dobře. Následoval odšťavňovač Optimum, Sana a Kuvings. Omega a G21 dopadly nejhůře.


 


Pomeranč

Když se řekne pomeranč, většina z nás si vybaví vitamín C a prevenci proti chřipce a nachlazení. Málokdo už ovšem ví, že pomeranč má také skvělé antioxidační účinky a působí protizánětlivě. Pití pomerančové šťávy se doporučuje i ve stresových situacích. Díky své skvělé chuti je jednou z nejoblíbenějších, zejména u dětí. Svým způsobem je pomerančová šťáva výjimečná tím, že je chutná i s větším obsahem vlákniny. V rámci testu výtěžnosti měly všechny odšťavňovače vcelku srovnatelné výsledky s tím, že nejvíce šťávy bez vlákniny jsme získali s odšťavňovačem Sana. V tomto případě bychom ovšem vyzdvihli odšťavňovač Hurom, který zanechal ve šťávě naopak nejvíce vlákniny – většina konzumentů totiž dává přednost pomerančové šťávě s kousky dužniny. Samozřejmě záleží na preferencích každého, ale i my se k této většině připojujeme.


Připlatit si, nebo ne?

Testované odšťavňovače patří ke špičkovým výrobkům na trhu a liší se především materiály a snadností obsluhy. Porovnávali jsme je jen mezi sebou, a tak ani nižší hodnocení neznamená, že je přístroj vyloženě špatný, a že vám nebude vyhovovat. Znamená to jen, že z našeho pohledu jsou některé odšťavňovače řešeny lépe. Test nám ukázal, že s vyšší cenou získáváme jisté výhody a je na každém, jestli je ochotný si za kvalitu připlatit. Všechny testované odštavňovače velmi dobře odšťavňují, a pokud si některý z nich objednáte, budete nejspíš spokojeni. I když samozřejmě hodně záleží na vaší náročnosti a preferencích. Jestli je vám jedno, jak se přístroj čistí a jak se vám s ním bude pracovat, můžete určitě ušetřit, protože u dražších přístrojů platíte právě za tento komfort. Pokud neřešíte životnost, lze ušetřit zase na materiálech, koupit si levnější přístroj a za 2 roky nový. Kdo si naopak potrpí na lepší konzistenci šťávy a bude odšťavňovat kořenovou zeleninu, vyplatí se vytáhnout z kapsy víc. Je to jako s autem. Když si pořídíte vůz průměrné značky, jistě budete spokojeni a budete ho všude chválit. Jakmile se ale povozíte v luxusnějším autě, pociťovaný rozdíl po přesednutí do původního bude markantní. A stejné je to se vším. Při testu jsme také zjistili, že ne vždy je výhoda výhodou a na druhé straně může být kompenzována nějakou nevýhodou. S nákupem levného odšťavňovače vám sice zůstane nějaká ta stovka doma, ale dostanete za to méně kvalitní materiál, nepohodlnou manipulaci a kratší životnost. Přístroj s velkým plnicím otvorem zase ušetří čas při přípravě surovin, ale vrátí se vám to na nižší výtěžnosti. Nebo můžete mít super přístroj se všemi výhodami, ale holt to nebude za hubičku. Každý ať si udělá obrázek sám a zvolí dle sebe. Přejeme šťastnou ruku při výběru. ;)

Test byl proveden týmem ze serveru www.jakbydlet.cz
Autor článku: Ing. Radek Vilímek

 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

 Odšťavňovač - Autor: Beruška1 24. 9. 2015
 G21 - Autor: John_46 2. 10. 2015
 tendenční test.  - Autor: šnek 3. 10. 2015
 touto řadou odšťavňovačů - Autor: Obilní tráva 3. 10. 2015
 Dobrý článek - Autor: Lonzo 3. 10. 2015
 Za mně odšťavňovač Sana - Autor: Diana 3. 10. 2015
 SANA mám taky, chtěl bych Green - Autor: Lomonosov Andrej 4. 10. 2015
 Test  - Autor: Roman H. 5. 10. 2015
 U mě vede šnekový!!! - Autor: Leontinka 5. 10. 2015
 vitamíny formou šťáv - Autor: Norberd_Lavička 5. 10. 2015
 Děkuji - Autor: Jirka F. 5. 10. 2015
 Optimum vs Kuving - Autor: Martin Kroneisl 5. 10. 2015
 Green Line - Autor: J. Fousek 5. 10. 2015
 Kuving - Autor: Hanča58 28. 10. 2015
 Optimum 600 - Autor: Mirka 10. 3. 2016
 Orava - Autor: Madla11 25. 7. 2016
 Super odšťavňovač - Autor: Lenina 28. 11. 2016
 Sana - zkušenosti - Autor: Jakub Zelený 20. 2. 2017
 Dotaz - Autor: Markéta 22. 2. 2017
 RE:Dotaz - Autor: Jakub Zelený 24. 2. 2017
 RE:RE:Dotaz - Autor: Markéta 25. 2. 2017
 odšťavňovač - Autor: Danica1 30. 5. 2017
 šnekový - Autor: Sára 23. 7. 2017
 díky - Autor: Sára 18. 8. 2017

     



bydleti.cz


Životní styl